Ce putem face dacă stăm izolați în casă din cauza coronavirusului?

Luna martie a venit cu schimbări majore în societatea românească, unele destul de neplăcute și restrictive. Scenariu de film? Posibil. Mulți români se confruntă acum cu limitări de mișcare și restricții pe care doar în filme le vedeau. Oarecum am fost pregătiți să stăm în casă, izolați de prieteni și familie, pentru a combate răspândirea unei pandemii (cel puțîn la nivelul subconștientului). Chiar și așa, atunci când realitatea a venit bătând la ușă, ne-am trezit din mirajul cinematografic. Nu este ușor să cădem de acord cu termenii noii realități, însă trebuie să-i acceptăm.

Virusul coronavirus reprezintă o provocare pentru umanitate, una peste care nu putem trece decât împreună. Trebuie să fim solidari și să acceptăm că timp de o lună sau mai mult, este important să stăm în casă. Acest lucru ne poate speria, mai ales dacă suntem obișnuiți cu mișcarea și dinamica societății moderne.

Totuși, avem posibilitatea de a ne demonstra devotamentul pentru viață, rămânând acasă. Chiar și aici, putem face multe lucruri distractive, alături de cei care locuiesc în casă. Fie că ne dorim sau nu, trebuie să respectăm regulile. Ne-am gândit să vă oferim câteva idei de activități care să alunge plictiseala și să facă zilele mai plăcute.

10 activități pentru îndepărtarea plictiselii cât timp stăm acasă  

În primul rând, nu ar trebui să privim izolarea că o pedeapsă socială ci ca o oportunitate de a ne cunoaște mai bine. Primul pas în această nouă realitate trebuie acompaniat de optimism. Așa vom trece mai ușor peste dorința de a ieși afară și a face activitățile cu care eram obișnuiți în trecut.

Dacă avem în vedere faptul că nu putem invita prietenii pe la noi deoarece și ei trebuie să respecte parametrii izolării, atunci trebuie să ne concentrăm pe lucrurile pe care le putem face noi în casă. Și nu sunt puține! Inițial zici că nu prea ai ce face, însă dacă îți pui mintea la încercare, apar tot felul de idei interesante, care pot deveni activități fascinante. Noi am găsit 10 activități interesante, pe care merită să le aveți în vedere.

1. Dăm startul la citit!

 

Aveți o bibliotecă, mică sau mare? Răsfoiți biblioteca și alegeți cărțile pe care le-ați tot amânat, și începeți studiul. Fie că iubiți cărțile de știință, psihologie, business, fantasy, SF sau beletristică, puteți începe o aventură minunată printre litere. Scăpați de greutățile realității și pășiți cu încredere în lumea autorului. Noi vă propunem câteva cărți pe care merită să le citiți în această perioadă:

  • Cosmosapiens – Evoluția Omului de la originile Universului, scrisă de John Hands
  • Inteligență emoțională – scrisă de Daniel Goleman
  • Aventurile unui tânăr naturalist, expedițiile Zoo Quest – scrisă de Sir David Attenborough
  • Frații Karamazov, scrisă de F.M Dostoievski
  • Gulagul, o istorie – scrisă de Anne Applebaum

Acestea sunt doar câteva din cărțile pe care le puteți citi cu încredere în izolare. Fiecare carte promite să vă aducă aproape de lucruri noi și povești captivante. Noi le-am citit și nu ne-au plictisit, din contră! Gulagul, o istorie de către Anne Applebaum nu este o carte ușoară, însă una care reflectă istoria reală, dură și brutală a celor care au îndurat gulagul sovietic. Merită citită!

2. PlayStation 4: să ne jucăm cu drag!

 

Atunci când stăm mai multe zile în casă, putem opta pentru câteva sesiuni de gaming la consolă. Dacă aveți o consolă PlayStation 4, o puteți folosi pentru a vă bucură de experiențe de gaming plăcute. Nici nu știți cum „fuge” timpul de voi, mai ales dacă aveți la dispoziție jocuri captivante. Noi vă recomandăm să încercați următoarele jocuri, testate cu deosebită bucurie:

Red Dead Redemption 2 – un joc de tip open world, setat în Vestul Sălbatic din Statele Unite ale Americii – vă așteaptă o poveste plină cu intrigi, răsturnări de situație și misiuni care vă vor pune abilitățile de gamer la încercare!

Star Wars Jedi Fallen Order – Universul Star Wars este iubit de milioane de oameni din întreaga lume, așa că sigur sunteți la curent cu saga Skywalker și nu numai. Jocul are o grafică excepțională și o poveste pe măsură. Învățați să folosiți Forța pentru a înfrânge tot felul de inamici.

God of War 4 – Îl iubim pe Kratos! Am trecut de două ori prin acest joc, încercând să-i descoperim toate secretele. Povestea ne-a plăcut foarte mult iar aventura lui Kratos și Atreus în ținutul vikingilor este electrizantă. Nu-i de mirare că jocul a primit atât de multe premii. Absolut superb!

3. Exerciții fizice, gimnastică și fitness

Având în vedere că petrecem timpul în casă și nu putem ieși, trebuie să avem grijă de corp. Așa că nu strică să facem câteva sesiuni de exerciții fizice, care să ne ajute să rămânem în formă. Știm că sunt români care au în case gantere, biciclete de fitness magnetice sau eliptice, corzi de sărituri, aparate fitness, bănci multifuncționale sau mini steppere. Acestea sunt utile dacă vreți să întreprindeți sesiuni de antrenament intense. Nu uitați să faceți stretching înaintea fiecărui antrenament.

4. Yoga și 5. Meditație

Nu ați făcut niciodată yoga până acum? Nu-i nimic. Intrați pe YouTube și căutați yoga for beginners sau varianta în română yoga pentru începători. Urmați sfaturile instructorilor și vedeți dacă puteți să treceți printr-o sesiune completă. Având în vedere ritmul alert cu care suntem obișnuiți zi de zi, ar fi util să ne oprim puțin. Aici intervine meditația, care poate contribui simțitor la antrenarea și liniștirea minții. Sunt multe aplicații de meditație pe care le puteți utiliza. Noi vă invităm să descoperiți aplicația lui Sam Harris, Waking Up. Această vă poate ajută să descoperiți tainele unor sesiuni de meditație plăcute și eficiente.

6. Podcasturi și 7. Canale educaționale pe YouTube

În ultimii ani, din ce în ce mai multe podcasturi interesante ne-au atras atenția. Pe lângă Joe Rogan și a sa vastă experiență, au tot apărut oameni interesanți care merită ascultați. Vom trece în revistă câteva canale de podcasturi și educație pe care le puteți găsi cu ușurință pe YouTube. Noi le urmărim regulat și de cele mai multe ori descoperim lucruri mai mult decât utile: 

Jordan B Peterson – canalul de YouTube al celebrului gânditor și scriitor Jordan Peterson este excepțional, mai ales dacă sunteți familiarizați cu cartea sa 12 Reguli de viață. Profesorul Peterson vă oferă acces la o sumedenie de materiale educaționale cu subiecte diverse: filosofie, religie, educație, politică, existență umană, științe sociale și multe altele. Merită să-l ascultați!

PowerfulJRE – The Joe Rogan Experience Podcast – cel mai mare podcast din lume cu cea mai curioasă gazdă, Joe Rogan! De fiecare dată când suntem alertați că Joe a avut un nou invitat, abia așteptăm să-l urmărim. Pe fondul crizei cu coronavirus, a discutat recent (episodul 1439) cu Michael Osterholm, despre natura și implicațiile virusului. Joe are invitați pe cinste, de la Robert Downey Jr, Elon Musk, Guy Ritchie, Jordan Peterson, Sean Carroll, Neil deGrasse Tyson, la Joey Diaz, Peter Schiff, Eric Weinstein, Dr. Ben Goertzel, Tom Papa și mulți alții.

*** În ceea ce privește canalele educaționale, vă invităm să treceți în revista The Aspen Institute, How to Academy, Principles by Ray Dalio, Talks at Google, Tom Bilyeu, Freakonomics Radio și Recorder. Sunt și multe alte canale fascinante, pe care merită să le descoperiți atunci când doriți să vă extindeți aria de cunoaștere într-un anumit domeniu.

 

 

8. Învățați să gătiți 

Implica-i pe cei mici in descoperirea si realizarea unei retete de fursecuri sau briose sau a unui fel de mancare preferat, cum ar fi pizza. In ciuda faptului ca tie poate nu ti se pare foarte amuzanta aceasta activitate, trebuie sa stii ca pentru copii este foarte important sa se implice in procesul de preparare a mancarurilor pe care le gatiti acasa. In acest fel va puteti distra impreuna in timp ce invata cateva notiuni de baza care le vor folosi mai tarziu, in viata de adult. Desi acum sunt mici si poate nu foarte indemanatici, tot ceea ce vor invata acum intr-un mod amuzant va constitui o amintire foarte placuta atunci cand nu vor mai locui cu voi, parintii.

9. Faceți ordine în casă

Timpul poate fi darnic cu cei care vor să învețe lucruri noi. Arta gătitului poate suscită interes, mai ales dacă vrem să ieșim din zona de confort. Sunt multe canale de gătit pe care merită să le urmăriți. Sunt mulți bucătari care împărtășesc tainele lor în artă gătitului. Puteți învăța să gătiți destul de ușor și alături de persoanele dragi. Rămâne doar să vă urăm spor și răbdare! În ceea ce privește curatul prin casă, acum este momentul ideal să faceți acest lucru. Luați fiecare lucru cu atenție și să nu vă grăbiți.

10. Planuri de viitor post-criză

Atunci când lumea se confruntă cu o criză atât de profundă, prezentă în toate segmentele societății, urmele se văd atunci când se calmează furtuna. Nu o să fie ușor să trecepem prin criza coronavirusului, mai ales când știm că urmează una financiară. În astfel de momente, ar fi indicat să facem planuri și să analizăm capacitățile financiare pe care le avem. Cu o analiză transparentă și sinceră, vom reuși să formulăm strategii de ieșire din criză. Trebuie să fim atenți, curajoși și bine informați.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?