Ce este gripa de tip A: subtipuri, simptome, tratament și prevenție
Gripa A este o infecție virală care afectează sistemul respirator.
Virusul gripal de tip A este unul dintre cele patru tipuri de virus care poate provoca tuse, dureri musculare și dureri în gât. Virusul gripal de tip A este extrem de contagios, se poate răspândi prin tuse, strănut sau vorbire.
Gripa A , una dintre cele 4 Tipuri de gripă
Cele patru tipuri de gripă sunt A, B, C și D. Tipul C dă simptome mai ușoare decât tipurile A sau B și nu se răspândește la fel de ușor. Gripa de tip D afectează în principal bovinele și nu oamenii.
Subtipuri și tulpini ale virusului gripal de tip A
Oamenii de știință împart gripa de tip A în alte două subtipuri bazate pe proteinele care trăiesc pe suprafața virusului.
Aceste proteine, hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N), ajută virusul să se atașeze de celulele din corp, provocând infecția. Există 18 subtipuri diferite de H în gripa A care variază de la gripa H1 la H18. Există 11 subtipuri de N, variind de la N1 la N11. Fiecare subtip are, de asemenea, tulpini diferite care influențează în continuare virusul și îl face sa sufere mutații.
Simptomele gripei de tip A
Simptomele frecvente ale infecției cu virusul gripal de tip A pot fi confundate cu alte afecțiuni respiratorii.
În timp ce în unele cazuri mai ușoare gripa poate trece fără simptome semnificative, cazurile severe de gripă de tip A pot pune viața în pericol. Spre deosebire de răceala obișnuită, in gripă simptomele apar brusc.
Semnele frecvente ale unei infecții gripale sunt:
- Tuse
- Secreții nazale sau nas înfundat
- Strănut
- Durere de gât
- Febră
- Durere de cap
- Oboseală
- Frisoane
- Dureri de corp
Complicațiile gripei de tip A
Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, programați un consult la medic.
Persoanele care prezintă un risc crescut de complicații gripale, cum ar fi cele care au peste 65 de ani sau care au un sistem imunitar slăbit, ar trebui să solicite tratament medical imediat. În cazuri rare, gripa poate fi mortală.
Netratată, gripa poate provoca:
- Infecție a urechii
- Diaree
- Greaţă
- Vărsături
- Ameţeală
- Durere abdominală
- Dureri în piept
- Criză de astm
- Pneumonie
- Bronşită
- Probleme cardiace
Tratamentul gripei de tip A
Majoritatea cazurilor de gripă sunt ușoare și simptomele dispar în decurs de 2 săptămâni.
Este important să rămâneți acasă în primele câteva zile după infectare, să vă izolați pentru a evita răspândirea virusului la alte persoane.
În acest timp, beți cât multe lichide și odihniti-va cât mai mult posibil. Ca și medicamente, puteți folosi decongestionanți, care ajută la curățarea nasului înfundat și inhibitori de tuse, care pot ușura durerea gâtului provocată de tuse. Aceste medicamente nu tratează virusul în sine și nu pot scurta durata bolii, doar ameliorează simptomele.
Persoanele cu risc de complicații pot avea nevoie de medicamente antivirale pentru a combate virusul, oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza), care pot reduce timpul de recuperare cu câteva zile.
Cum prevenim gripa de tip A
Pentru a preveni răspândirea gripei, oamenii ar trebui să se spele pe mâini în mod regulat, mai ales în lunile de iarnă.
Există mai multe vaccinuri eficiente în prevenirea gripei. Vaccinurile funcționează pregătind sistemul imunitar pentru a produce anticorpi care luptă împotriva virusului, înainte ca acesta să poată intra în organism. Vaccinurile sunt specifice pentru fiecare tulpină a virusului. Cele mai multe vaccinuri disponibile sunt cvadrivalente, adică protejează oamenii de două subtipuri de gripă A și două subtipuri de gripă B.
CDC recomandă vaccinarea oricărei persoane, cu excepția cazului în care există contraindicații și în special vaccinarea celor care au riscuri mai mari de a dezvolta complicații:
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani
- Femei însărcinate
- Copii mici
- Persoane cu astm
- Persoane cu boli de inimă
- Persoane care au avut un accident vascular cerebral
- Persoane cu diabet zaharat
- Persoane cu HIV sau SIDA
- Persoane cu cancer
- Copii cu afecțiuni neurologice